Migren Hastalığı Neden Olur?

Tekrarlayan baş ağrılarına yol açabilen kronik bozukluğun migren hastalığı denir. Baş ağrıları, genellikle şiddetli, zonklayıcı bir ağrıdır. Kişinin günlük sorunları olumsuz olabilir. Mide bulantısı kusma belirtileri görülür.

Genetik yatkınlık, aktivite göstermeler ve sinir sistemi ile ilgili etkileşimi sonucu ortaya çıkar. Beyin damarlarının ortaya çıkması ve daha sonra sonuçlanması nedeniyle mide hareketleri, ışık ve sese hassasiyet durumları ortaya çıkar.

Migren Belirtileri Nelerdir?

migren hastalığı nedir?Baş tutma genellikle tek karakterlerdir ve pulsatil (atardamar atışları gibi) bir karaktere sahiptir. Ağrı şiddetli olabilir ve günlük olaylar olumsuz etkilenebilir.  Ağrı bölgeleri genellikle genişler ve aşırı genişlikteki gelişmeler ve parlak ışıklardan kaçınırlar. Yüksek seslere karşı dayanıklılık yeteneğini kaybeder ve sessiz bir yırtılmayı tercih edilir.

Bazı migrenlerin orijinalliği “aura” adı verilen geçici hükümdarlar yaşarlar. Auranın göz kararması, zikzak çizgilerin veya ışık patlamalarının görme sorunları, yanma veya karıncalanma hissi gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

Baş ağrısından sonrası kişi kendini yorgun hissedebilir. Migren hastalığı genellikle 4 ila 72 saat arasında sürdürülür ve tedavi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlık meydana gelir. Belirtileri kişiye göre değişebilir ve her atakta farklı reaksiyonlar gösterir.

Migren Olup Olmadığımız Nasıl Anlaşılır?

migren hastalığı nedir?Atardamar atışları şiddetli baş ağrısına çevirip gözlerde yanma hissi verir. Mide geçişi ve yaygın olarak kusma kişinin kronik bozukluğu olduğunu sağlar. Işık ve sese aşırı hassas hale gelir. Rahatsızlığı yaşayan kişiler, ağrılar başlamasından önce veya başladıktan sonra geçici hava sorunları, uyuşma gibi belirtiler gösterirler.

Otomatik olarak belirli tetikleyiciler migren hastalığı olduğunu meydana getirir. Stres, hormonal değişiklikler, uyku eksikliği, belirli yiyecekler (bunlardan bazıları, bazı sert peynirler, çikolata, kırmızı şarap), alkol ve karakteristik faktörler migren atağına yol açabilir.

Doktor, teşhis koymak için tıbbi öykünüzü değerlendirecek ve gerekirse ek testler veya yöntemler (beyin MRG) isteyecektir.

Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Tedavi edilmezse, kişinin yaşam kalitesi önemli ölçüde etkilenebilir ve ağrılı migren atakları düzenli olarak tekrarlanabilir. kişinin daha fazla ağrı ve rahatsızlık yaşamasına neden olabilir.

İş performansı ve günlük yaşam aktivitelerinin olumsuz etkilenmesine neden olur. Ağrılı migren atağı sırasında kişi işe devam etmekte veya günlük işleri yerine getirmekte zorlanabilir.

Tedavi edilmeyen migren hastalığı hafifletmek amacıyla ağrı kesici aşırı kullanım, ilaç tüketimi baş ağrılarının çoğalmasına neden olur. Hastalığı daha da kötüleştirebilir.

Atak geçiren kişiler sık ​​sık sosyal ve duygusal stres yaşayabilirler. Psikososyal etkiler, sırasında yaşanan ağrı, mide geçişi, kusma ve diğer belirtiler yüzünden aşırı tepkiler verebilir. Ayrıca sık sık olması durumunda  duygusal stres, anksiyete ve mevcut olması gibi ruh sağlığı sorunlarına da yol açılabilir. Hastalarının tedavi yöntemlerini düşünmeleri ve uygun tedaviyi alarak migren hücrelerini kontrol ederek almaları önemlidir.

En Fazla Kaç Gün Sürer?

Kronik rahatsızlık süresi boyunca değişiklik gösterebilir kişiden kişiye farklı ataklar ve belirtiler meydana gelebilir. Atakları genellikle birkaç saat ila üç gün arasında sürer, ancak bazı insanlar da daha uzun süre elde edilebilir.

Migren hastalığı ağrı kesiciler veya ataklarını hafifletmek için doktor tarafından reçete edilenlerle tedavi edilir. Bazı kişiler için bu tedavi yöntemleri atak süresini kısaltabilir veya atakların gerçekleşmesi mümkündür. Ancak tedavi karmaşıktır ve herkes için aynı şekilde değildir. Hastalığı olan bir kişi, atakları ve tedavi seçenekleri konusunda bir sağlık profesyoneli ile görüşmelidir.

 

BENZER HABERLER
spot_img

DİĞER HABERLER