Genel Cerrah Hangi Hastalıklara Bakar

Tıbbi bir uzmanlık dalıdır ve vücuttaki herhangi bir bölgenin cerrahi tedavisini yapabilir. Genel cerrah uzmanları, cilt, yumuşak dokular, abdominal organlar, göğüs, vasküler sistem ve endokrin sistem dahil olmak üzere birçok farklı anatomik bölgede çalışabilirler.

Genel Cerrah Nerede Çalışır?

Genellikle hastanelerde veya cerrahi merkezlerde çalışırlar ve acil durumlarda da görev yapabilirler. Birçok farklı tıbbi durumun tedavisinde kullanılır, bunlar arasında apandisit, safra kesesi hastalıkları, mide ülserleri, tümörler, yaralanmalar ve enfeksiyonlar yer alır.

Genel Cerrah Hangi Hastalıklara Bakar?

Vücudun birçok farklı bölgesindeki hastalıkların tedavisi için uzmanlaşmış tıbbi profesyonellerdir. Bazı örnekler şunlardır:

  • Yumuşak doku yaralanmaları veya enfeksiyonları  genel cerrah
  • Mide ülseri, reflü hastalığı, safra kesesi hastalıkları ve diğer gastrointestinal problemler
  • Apandisit, barsak obstrüksiyonu ve diğer barsak hastalıkları
  • Göğüs duvarı deformiteleri, pnömotoraks (akciğerdeki hava sızıntısı), ve diğer toraksik (göğüs) hastalıkları
  • Varisler ve diğer dolaşım problemleri
  • Yumuşak doku tümörleri ve diğer kanser türleri
  • Tiroid ve paratiroid hastalıkları
  • Kolesistit, pankreatit, ve diğer pankreas hastalıkları
  • Herni (fıtık), hemoroidler ve diğer anorektal problemler

Bu sadece birkaç örnek olarak gösterilebilir. Genel cerrah vücudun farklı bölgelerindeki pek çok farklı hastalığın teşhis ve tedavisi için uzmanlaşmışlardır.

Hangi Testleri Yapar?

Hastalarının sağlık durumlarını değerlendirmek ve teşhis koymak için çeşitli testler yapabilirler. Ancak bu testler, spesifik olarak bu alan ile ilgili olmayabilir. Hastalığın türüne, semptomlara ve diğer faktörlere bağlı olarak, aşağıdaki testleri de yapabilirler:

Kan testleri: Kan testleri, enfeksiyon, kanser veya başka tıbbi durumlar hakkında bilgi sağlayabilir. Kan sayımı (CBC), karaciğer fonksiyon testleri (LFT), böbrek fonksiyon testleri (BFT), elektrolit testleri ve koagülasyon testleri gibi farklı kan testleri yapılabilir.

genel cerrahGörüntüleme testleri: X-ışını, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme (MRI), bilgisayarlı tomografi (BT) taraması ve pozitron emisyon tomografisi (PET) gibi görüntüleme testleri, hastalığın türüne ve lokalizasyonuna bağlı olarak kullanılabilir. Bu testler, organların, doku ve kemiklerin iç yapısını görüntülemek için kullanılabilir.

Endoskopik testler: Endoskopi, mide, barsaklar ve diğer iç organların görüntülenmesi için kullanılan bir yöntemdir. Endoskopik testlerle, tümörler, ülserler, kanama ve enfeksiyon gibi problemleri tespit edebilir.

Biyopsi: Biyopsi, bir doku veya organ örneğinin alınması ve mikroskop altında incelenmesidir. Biyopsi yoluyla kanser veya diğer tümörlerin teşhis edilmesine yardımcı olabilir.

Genel cerrah, hastalarının durumlarına ve semptomlarına bağlı olarak farklı testler yapabilirler.

BENZER HABERLER

Endokardit Nedir?

spot_img

DİĞER HABERLER