Kalp Romatizması Nedir?

Tıp literatüründe “Romatizmal Kalp Hastalığı” olarak da adlandırılan bir durumdur. Kalp romatizması, çoğunlukla Streptokok adı verilen bakteri grubunun neden olduğu boğaz enfeksiyonunun (streptokokal faranjit veya farenjit) ardından gelişen bir otoimmün hastalıktır.

Bu hastalık, vücudun kendi dokularına karşı bağışıklık sistemi tarafından hatalı bir saldırı sonucu ortaya çıkar. Streptokokal enfeksiyon sırasında bağışıklık sistemi, bakterilerle savaşmak için antikorlar üretir, ancak bu antikorlar, kalp kapakları ve kalp zarı gibi kalp dokularına da saldırabilir ve iltihaplanmaya neden olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Kalp Romatizması Nedir?Kalp romatizması, özellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde ortaya çıkabilen bir otoimmün hastalıktır. Hastalığın belirtileri şunlardır;

Yüksek ateş (38°C’nin üzerinde) görülebilir.

Romatizmal ateş, eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklığa neden olabilir. Bu genellikle birden fazla eklemi etkiler ve genellikle asimetrik bir şekilde ortaya çıkar (örneğin, her iki el bileğini değil, sadece bir el bileğini etkiler).

Kalp romatizması, kalp dokusunda iltihaplanmaya neden olabilir ve bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şöyledir;

Egzersiz sırasında veya dinlenirken nefes almada zorluk yaşanabilir.
Göğüste rahatsızlık veya ağrı hissi olabilir.
Hızlı veya düzensiz kalp atışları hissedilebilir.
Halsizlik, enerji düşüklüğü ve yorgunluk hissedilebilir.
Ayak bileklerinde, bacaklarda veya karında sıvı birikimi nedeniyle şişlik görülebilir.
Romatizmal ateş bazen ciltte döküntülere (erythema marginatum) veya cilt altında nodüllerin oluşumuna neden olabilir.

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazen belirtiler hafif olabilir. Bu nedenle, romatizmal ateş şüphesi olan herhangi bir belirtiyle doktora başvurmak önemlidir. Erken tanı ve tedavi, kalp hasarını önlemeye yardımcı olabilir ve hastalığın seyrini hafifletmeye katkıda bulunabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalp Romatizması Nedir?Kalp romatizması tedavi yöntemleri genellikle inflamasyonu azaltmaya, semptomları kontrol etmeye ve kalp hasarını önlemeye yöneliktir. Tedavi yöntemleri arasında antibiyotik tedavisi, anti-enflamatuar ilaçlar, ağrı yönetimi, kalp ritim düzenleyiciler, kalp yetmezliği tedavisi, yatak istirahati ve dinlenme, koruyucu antibiyotik tedavisi, yer almaktadır. Romatizmal ateş genellikle boğaz enfeksiyonu olarak başladığından, hastalığın seyrini değiştirmek ve kalp hasarını önlemek için erken dönemde uygun antibiyotiklerle tedavi önemlidir. Penicillin veya diğer uygun antibiyotikler genellikle kullanılır. 

Kalp romatizması, vücutta inflamasyona yol açar. Bu nedenle, inflamasyonu azaltmak için kortikosteroidler veya nonsteroid anti-enflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) kullanılabilir. Bu ilaçlar semptomları hafifletmeye ve kalp dokularının hasarını azaltmaya yardımcı olabilir. Hastalık bazen göğüs ağrısı ve eklem ağrıları gibi semptomlara neden olabilir. Bu nedenle ağrıyı hafifletmek için ağrı kesiciler kullanılabilir. Romatizmal ateş döneminde, dinlenme ve yatak istirahati hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyebilir.

Geçmişte romatizmal ateş geçirmiş kişilerde, kalp romatizması nüksünü önlemek için doktorlar bazen uzun dönem koruyucu antibiyotik tedavisi önerebilir. Tedavi süreci, hastanın durumuna, hastalığın şiddetine ve hasarın derecesine göre değişebilir. Tedaviye erken dönemde başlamak ve düzenli olarak doktor kontrolü altında olmak önemlidir. Bu hastalık, uygun tedavi ve bakım ile çoğu zaman başarıyla kontrol altına alınabilir. Tedavi edilmeyen veya ihmal edilen vakalarda kalıcı kalp hasarı ve komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
BENZER HABERLER

Endokardit Nedir?

spot_img

DİĞER HABERLER