Göz Şaşılığı Belirtileri

Bir kişinin her iki gözünün paralel bir şekilde bakamaması durumuna göz şaşılığı denir. Normal göz hareketleri, gözlerin aynı hedefe odaklanmasına ve aynı yöne doğru hareket etmesine izin verir, ancak göz şaşılığı olan kişilerde, gözlerden biri ya da her ikisi birden normal pozisyondan farklı bir yöne bakar.

Göz Şaşılığı Belirtileri Nelerdir?

Göz Şaşılığı Belirtileri Görülen en belirgin belirtisi, gözlerin normalde paralel olması gereken konumda olmamasıdır.

Gözlerin uyumsuz hareket etmesi nedeniyle beyinde farklı görüntüler oluşabilir ve bu da çift görme hissiyle sonuçlanabilir.

Şaşılık, gözlerin sürekli olarak farklı noktalara odaklanmasına neden olabilir ve bu durum, göz yorgunluğu ve baş ağrılarına yol açabilir.

Gözler arasındaki uyumsuzluğa bağlı olarak, bulanık veya net olmayan görme yaşanabilir.

Gözlerdeki farklı bakış açıları, göz kuruluğuna ve yanmaya neden olabilir ayrıca şaşılık, gözyaşı akışını etkileyebilir ve gözlerde sürekli sulanmaya yol açabilir.

Bu hastalığa sahip olan kişiler, uyumsuzluk yaşadıklarında bir gözlerini kapatma veya sık sık göz kırpma eğiliminde olabilirler.

Belirtiler hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Eğer belirtilerden herhangi biri hissediliyorsa, bir göz doktoruna başvurmak önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, göz sağlığının korunması ve düzgün görme yeteneğinin sağlanması açısından oldukça önemlidir.

Sebep Olan Faktörler Nelerdir?

Göz Şaşılığı BelirtileriFarklı faktörler ve nedenler katkıda bulunabilir. Sebep olan bazı faktörler ise şunlardır;

Ailede göz şaşılığı öyküsü olan kişilerde, bu durumun çocuklarda veya diğer akrabalarda da görülme olasılığı artar.

Bebeklik döneminde doğuştan gelen göz kası problemleri veya göz yapısındaki anormalliklerde bu duruma yol açabilir.

Uzun süreli yoğun göz yorgunluğu, yanlış kullanılan gözlük numaraları veya astigmatizma gibi görme bozuklukları hastalığa zemin hazırlayabilir.

Gözle ilgili yaralanmalar veya ameliyatlar, göz kaslarında hasara neden olarak durumun gelişimine yol açabilir.

Beyinle ilgili nörolojik problemler veya sinir sistemine etki eden hastalıklar da göz hareketlerini kontrol eden sinirleri etkiler.

Bir gözdeki net görüntü eksikliği nedeniyle beyin, diğer gözün görüntüsüne daha fazla odaklanabilir ve diğer gözde bu durum gelişebilir.

Tiroid hormonlarındaki dengesizlikler, göz kaslarına etki ederek neden olabilir.

Erken doğan bebeklerde göz kaslarının gelişimi tamamlanmadan şaşılık gelişebilir.

Göz şaşılığı, çocukluk döneminde erken teşhis edilip tedavi edilirse daha iyi sonuçlar alınabilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Göz şaşılığı tedavisi, nedenine ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Tedavi yöntemleri şunları içerir;

Gözlük ve Kontak Lensler: Hafif şaşılık durumlarında, uygun gözlük veya kontak lens kullanımı, şaşılığın düzelmesine veya hafiflemesine yardımcı olabilir. Bu yöntem, gözler arasındaki farkı düzeltmek ve gözlerin daha net odaklanmasını sağlamak için kullanılır.

Göz Egzersizleri: Hastalığın bazı hafif formlarında, göz kaslarını güçlendirmek için göz egzersizleri yapmak faydalı olabilir. Bu egzersizler, gözler arasındaki koordinasyonu artırmaya ve şaşılığı düzeltmeye yardımcı olabilir.

Kapama Tedavisi: Çocuklarda şaşılık tedavisinde, bazen güçsüz gözün kullanımını artırmak için sağlam gözün bir süre kapatılması (pençe tedavisi) uygulanabilir. Bu, zayıf gözün güçlenmesini teşvik edebilir.

Botox Enjeksiyonları: Bazı durumlarda, göz kaslarına botulinum toksini (Botox) enjeksiyonları yapılabilir. Bu enjeksiyonlar, göz kaslarının geçici olarak felç olmasına ve böylece şaşılık belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olabilir.

Cerrahi Müdahale: Şaşılığın ciddi veya diğer tedavilere yanıt vermeyen durumlarda, cerrahi müdahale düşünülebilir. Göz kaslarının düzeltilmesi veya yeniden konumlandırılması amacıyla gerçekleştirilen bu operasyonlar, gözler arasındaki dengeyi sağlamak için yapılır.

BENZER HABERLER

Endokardit Nedir?

spot_img

DİĞER HABERLER