Gebelikte Doğru Beslenme

Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için gebelikte doğru beslenme çok önemlidir. İşte gebelik döneminde doğru beslenme için bazı ipuçları:

Protein: Bebeğin büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu dönemde yeterli miktarda protein almak için, tavuk, balık, süt, yoğurt, peynir, yumurta, kuru baklagiller ve fındık gibi protein açısından zengin gıdaları tüketebilirsiniz.

Folik asit: Bebek için önemli bir besindir ve doğum kusurlarının önlenmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde folik asit açısından zengin gıdaları tüketmek veya doktorunuzun önerdiği folik asit takviyelerini almak önemlidir. Ispanak, brokoli, portakal, kavun ve avokado gibi gıdalar folik asit açısından zengindir.

Demir: Bebeğin kan hücrelerinin üretimi için önemlidir. Demir açısından zengin gıdaları tüketmek veya doktorunuzun önerdiği demir takviyelerini almak önemlidir. Kırmızı et, kuru meyveler, kuru baklagiller, brokoli ve tam tahıllı gıdalar demir açısından zengin gıdalardır.

Kalsiyum: Bebeğin kemik ve diş gelişimi için önemlidir. Bu dönemde yeterli miktarda kalsiyum almak için, süt, yoğurt, peynir, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve badem gibi kalsiyum açısından zengin gıdaları tüketebilirsiniz. gebelikte doğru beslenme

D Vitamini: Kalsiyum emilimini artırmaya yardımcı olur ve bebeğin kemik gelişimi için önemlidir. D vitamini açısından zengin gıdalar arasında süt, balık yağı, yumurta sarısı ve mantar bulunur.

Sıvı alımı: Gebelikte doğru beslenme döneminde yeterli miktarda sıvı alımı da çok önemlidir. Suyu tercih etmek en iyisidir ve gün boyunca en az 8-10 bardak su içmek gereklidir.

Yeterli miktarda yağ alın: Yağlar, bebeğin organlarının gelişimi için önemlidir. Günde en az 20 gram sağlıklı yağ tüketmek gereklidir. Zeytinyağı, avokado, fındık, tohumlar ve balık gibi sağlıklı yağ kaynakları tercih edilmelidir.

Gebelikte Tüketilmemesi Gereken Besinler

Gebelikte doğru beslenme bilindiği kadar yanlış beslenme de bilinmelidir. İşte gebelikte tüketmememiz gereken veya sınırlı tüketmemiz gereken gıdalar:

Çiğ veya az pişmiş et: Listeria ve toksoplazma gibi bakteri ve parazitleri içerebilir. Bu enfeksiyonlar bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında eti iyi pişirmek ve çiğ etle teması önlemek önemlidir.

gebelikte doğru beslenmeYüksek civa içeren balık: Büyük balıklar, civa gibi zararlı maddeleri biriktirebilir. Bu nedenle, yüksek civa içeren balıkların tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek civa içeren balıklar arasında kılıçbalığı, köpekbalığı, uskumru, kırlangıç balığı ve ton balığı yer alır.

Çok fazla şekerli ve yağlı gıdalar: Çok fazla şekerli ve yağlı gıdalar, fazla kilo alımına ve diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, gebelikte doğru beslenme de abur cubur ve fast food tüketiminden kaçınmak önemlidir.

Bazı sert peynirler: Bazı sert peynirler, listeria bakterisi içerebilir. Bu nedenle, hamilelik sırasında Roquefort, Brie, Camembert, Danablu ve Gorgonzola gibi bazı sert peynirlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

 

 

BENZER HABERLER

Endokardit Nedir?

spot_img

DİĞER HABERLER