Diş İltihabı

Genellikle ağız hijyeni yetersizliği nedeniyle oluşan bakteriyel enfeksiyona diş iltihabı deniyor. Diş etleri, etrafındaki yumuşak dokuları kaplayan bir doku tabakasıdır ve diş eti hastalığı olarak da bilinen gingivitisin oluşumuna neden olabilecek plak ve tartar birikimlerine maruz kalabilirler. Plak ve tartar birikimi diş etlerinde enfeksiyona ve iltihaba neden olabilir.

Ayrıca sigara kullanımı, kötü beslenme alışkanlıkları, stres, hormonel değişiklikler, diyabet ve genetik yatkınlık gibi faktörlerden kaynaklanabilir.

Diş İltihabı Belirtileri

Semptomlar aşağıdaki gibi olabilir:

  • Diş eti şişmesi ve kızarıklığı
  • Diş etlerinde kanama, özellikle diş fırçalarken veya diş ipi kullanırken
  • Diş etlerinde hassasiyet veya ağrı
  • Dişlerin sallanması veya diş etlerinden uzaklaşması
  • Ağız kokusu veya kötü nefes
  • Diş eti çevresinde sıvı veya irin birikmesi (apseler)
  • Diş eti çevresinde ve dişlerin kök yüzeylerinde çekilme veya kemik kaybı
  • Diş eti çevresinde kırmızımsı veya morumsu renkte diş eti cepleri
  • Dişlerde hassasiyet veya ağrı
  • Ağız tadında değişiklikler veya tükürük salgısında azalma.diş iltihabı

Diş İltihabı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş iltihabı, tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara yol açabilir. İltihaplanan diş etleri ve diş eti çevresindeki dokular, enfektte olan alanlarda kemik kaybına neden olabilir. Kemik kaybı, dişlerin etrafındaki destek dokularının zayıflamasına ve dişlerin sallanmasına veya kaybına neden olabilir.

Etlerde şişme, kızarıklık ve kanama gibi semptomlara neden olabilir. Bu semptomlar, fırçalama veya ip kullanımı gibi basit işlemlerle bile kolayca kanamaya neden olabilir. Bu durum ayrıca kötü nefes, ağız kokusu, apseler ve ağızda tat bozukluğu gibi hoş olmayan semptomlara da neden olabilir.

Vücudun enfeksiyonla savaşmaya çalışması nedeniyle sistemik olarak da hastalığa neden olabilir. Kalp hastalığı, diyabet, solunum problemleri ve doğum öncesi komplikasyonlar gibi diğer sağlık sorunlarına neden olabilir.

Diş İltihabı Tedavisi Nedir?

Genellikle tedavi aşağıdaki adımlardan oluşur:

Diş hekimi tarafından muayene: Durumun ciddiyetini değerlendirmek için dişleri ve diş etlerini muayene eder.

Profesyonel temizlik: Plak ve tartar birikimlerini temizlemek için profesyonel bir temizlik yapılabilir. Bu, diş etlerinin hasarını azaltabilir ve sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Antibiyotik tedavisi: İltihaplanmış diş etleri ve diş eti çevresindeki enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilir.

 diş iltihabıPeriodontal tedavi: Diş eti hastalığının ilerlemiş durumlarında, periodontal tedavi uygulanabilir. Bu tedavi, diş etleri ve dişlerin kök yüzeylerindeki plak ve tartar birikimlerinin temizlenmesi, diş eti ceplerinin temizlenmesi ve kök yüzeylerinin düzleştirilmesi gibi işlemler içerir.

Diş çekimi: Durum ilerlediğinde ve dişlerin kurtarılamayacak kadar hasar gördüğü durumlarda diş çekimi gerekebilir.

Ev bakımı: Diş hekimi,  tedavisi sırasında ev bakımının önemini vurgulayacaktır. Bu, diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve antiseptik ağız gargarası kullanımını içerir.

Diş iltihabı tedavisinin başarılı olması için, diş hekimi tarafından önerilen tedavilere uyulması ve diş hijyeni ile ilgili sağlıklı alışkanlıkların geliştirilmesi gerekmektedir.

BENZER HABERLER

Endokardit Nedir?

spot_img

DİĞER HABERLER