Çocuklarda Ortopedik Hastalıklar

Çocuklarda ortopedik sorunlar, büyüme ve gelişim sürecinde ortaya çıkabilen çeşitli rahatsızlıklardır. Çocuklarda ortopedik hastalıklar pek çoğu doğuştan olabilirken bazıları da sonradan gelişebilir.

Çocuklarda Ortopedik Hastalıklar Nelerdir?

Çocukluk döneminde teşhis edilen eklem ve yumuşak doku problemleri şunlardır:

Düz tabanlık: Ayak tabanının yere tam temas etmemesi durumudur ve yürüme zorluğu, ayak ağrısı, kas yorgunluğu gibi belirtiler gösterebilir.

Çekiç parmak: Ayak parmaklarından birinin diğerlerine göre daha kısa olması ve ayağın şeklini bozmasıdır.

Koşar ayak: Ayak parmaklarına basarak yürüme şeklidir ve düzeltilemediği takdirde ileri yaşlarda ayak bileği, diz ve kalça sorunlarına neden olabilir.

Çarpık bacak: Bacak kemiklerinin şekli bozulduğunda oluşur ve tedavi edilmezse ileri yaşlarda eklem sorunlarına neden olabilir.

Scoliosis: Omurganın yana doğru eğrilmesidir. Belirtileri arasında omurga eğrisi, omuz eşitsizliği, bel ağrısı, sırt ağrısı ve solunum zorluğu yer alır. Çocuklarda sık görülen ortopedik sorunlar dan birisidir.Çocuklarda Ortopedik Hastalıklar

Perthes hastalığı: Kalça eklemi için kan akışının azalması sonucu femur kemiğinde yıkım oluşur. Belirtileri arasında kalçada ağrı, kısalık ve topallama yer alır.

Kifoz: Omurganın öne doğru kamburlaşmasıdır. Belirtileri arasında yüksek omuzlar, ileri doğru baş pozisyonu, sırt ağrısı ve nefes darlığı yer alır.

Lordoz: Omurganın geriye doğru kamburlaşmasıdır. Belirtileri arasında bel ağrısı, karın bölgesinde şişkinlik, omurga kısalığı ve kas spazmları yer alır.

Klumpke felci: Doğumda omuzun doğum kanalından geçerken sinir hasarı sonucu oluşan bir felç türüdür.

Talipes equinovarus: Daha yaygın olarak “kulakçık ayak” olarak bilinen, ayak bileği ve ayak parmaklarındaki kemiklerin şeklindeki bozukluk nedeniyle oluşan bir durumdur.

Çocuklarda sık görülen ortopedik sorunlar ın çoğu erken teşhis ve tedavi ile başarıyla tedavi edilebilir, bu nedenle çocukların düzenli olarak ortopedi uzmanları tarafından muayene edilmesi önemlidir.

BENZER HABERLER
spot_img

DİĞER HABERLER